Kazalarda ortaya çıkan bu kuvvetleri en aza indirebilmek için üretici firmalar taşıt üzerinde yeni teknolojiler geliştirmekle birlikte, kaza sonunda sürücü ve yolcuları taşıt içinde güvenli bir şekilde tutacak tek sistem emniyet kemerleridir. Özellikle ölümlü ve ağır yaralanmalı trafik kazalarında, emniyet kemeri kullanımının yaralanma şiddetini yaklaşık %60 oranında azalttığı tahmin edilmektedir.
Emniyet kemeri kazalarda sürücüyü taşıt içinde sabit tutan sistemlerdir. Emniyet kemerinin görevi yolcu ve sürücülerin kaza olmasa bile ani frenleme durumlarında yolcu ve sürücülerin emniyetli olarak koltuklarında sabit olarak kalmalarını sağlamaktadır. Bu çalışmada, trafik kazalarını ve kaza sonrası kayıpları azaltmak amacıyla taşıtlarda emniyet kemerinin uygulamadaki yararları hakkında bir simülasyon eğitim cihazı tasarlanmıştır. Cihaz yüksek hızdan kaynaklanan ani frenleme, sabit bir cisme çarpma veya kafa kafaya çarpma diye tabir edilen taşıt kazalarını simüle etmek için tasarlanmış olup eğitime katılanlara eğlenceli ve güvenli bir yöntemle emniyet kemerinin önemini gösterecek şekilde tasarlanmıştır.
SİMÜLATÖRÜN TASARIMI
Çarpma cihazının tasarımı esnasında cihaza binmek isteyen insanların, çarpmanın etkisini hissetmeleri için cihazın hızının 10km/h hızda olması ön görülmüştür. Düşük süratlerde de etkiyi hissetmek için 5 km/h ile de test cihazı üretilmektedir. Tasarımı yapılan emniyet kemeri çarpma simülasyon cihazının taslak çizimleri oluşturulmuş ve CAD/CAM programlarında 3D olarak tasarlanmıştır.
Emniyet kemerinin önemini çok sayıda insana gösterebilmek için cihazın farklı bölgelere taşınması gerekmektedir. Bu nedenle cihaz tek dingilli römork şeklinde tasarlanmıştır. Herhangi bir aracın arkasına bağlanarak istenilen yere götürülebilecek şekilde tasarlanmıştır. Cihazın kullanılması esnasında devrilmeyi önleyebilmek için dört adet hidrolik piston kullanılmıştır. Koltuk, lineer kızak ve yataklama şeklinde kızaklara bağlanmaktadır. Kayar koltuğun geriye doğru hareketi için 1kW gücünde bir adet AC motor kullanılmıştır. 5 km/h çarpma hızına sahip simülatörler ise kayar koltuk manuel hareket ettirme ile üretilmektedir. Diğer kullanılan parçalar ise Emniyet Kemeri ve Koltuk, Lineer Kızak, Katlanabilir Merdiven, Ön Teker Destek Ayağı, Elektrik Motoru ve Redüktör, Elektrik Kontrollü Piston, Çekme Aparatı ve Stepnedir.